Gulasz z pieczarkami

Macie takie danie, które gości w waszym domu praktycznie od zawsze? Na pewno macie.

Ten pyszny gulasz pamiętam jeszcze z mojego wczesnego dzieciństwa, był on często podawany z okazji dużych rodzinnych uroczystości. Sam bądź z dodatkiem na przykład ryżu.

Przyznam się Wam, że całkiem o tym przepisie zapomniałam. Dłuższy już czas nie gościł u nas w domu. Aż przyszedł taki dzień, kiedy musiałam znaleźć jakiś ciekawy sposób na przyrządzenie zalegających w lodówce pieczarek. I automatycznie wpadła mi do głowy ta dawno niewykorzystywana receptura.

Gulasz z pieczarkami

Składniki:

  • 1kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1kg pieczarek
  • 3-4 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 0,5kg fasolki szparagowej lub papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • keczup
  • sól, pieprz, papryka słodka

Gulasz z pieczarkami - składniki

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na odrobinie oliwy, następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.

Pieczarki pokroić w kostkę lub plastry, obsmażyć na odrobinie oliwy i dodać do gotującego się mięsa. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na złoty kolor i także dołożyć do mięsa. Marchewkę startą na grubych oczkach poddusić na patelni i dodać do garnka.

Fasolę szparagową ugotować w osolonej wodzie i dodać do gulaszu.

Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do gulaszu.

Całość gotować jeszcze ok 10min, doprawić solą, pieprzem i papryką. Pod koniec gotowania dodać do smaku koncentrat pomidorowy i keczup. 

Przepis można modyfikować poprzez dodanie papryki i fasolki szparagowej naprzemiennie. Ja zazwyczaj dodaję trochę tego i tego, jednak nie jest to wymóg. Można postawić tylko i wyłącznie na paprykę, jeśli ktoś woli, można dodać tylko fasolkę szparagową. W każdej wersji gulasz jest tak samo pyszny!!!

Smacznego.


8 komentarzy:

  1. U mnie wczoraj był na obiad, jednak dodaje z warzyw tylko pieczarki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też pewnie bardzo smaczny sposób. Sama chyba muszę któregoś dnia spróbować.

      Usuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś :D Musi być pyszny!! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście go uwielbiam. A i domownicy są zadowoleni

      Usuń
  3. Mój facet byłby zachwycony daniem. Ja mięsa nie jem, więc u mnie tylko gulasz w wersji bezmiesnej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mięsa także musi być pyszny(chociaż my należymy do mięsożerców)

      Usuń
  4. Mistrzynią gulaszu jest w naszej rodzinie moja mama, ale może wkrótce pokuszę się wypróbowanie Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy już tak mają, że gotują najlepiej i najsmaczniej. U mnie też tak jest. A gulasz jest z zeszytu mojej mamy właśnie.

      Usuń

Copyright © 2014 Wilki Cztery , Blogger