Gulasz z pieczarkami
Macie takie danie, które gości w waszym domu praktycznie od zawsze? Na pewno macie.
Ten pyszny gulasz pamiętam jeszcze z mojego wczesnego dzieciństwa, był on często podawany z okazji dużych rodzinnych uroczystości. Sam bądź z dodatkiem na przykład ryżu.
Przyznam się Wam, że całkiem o tym przepisie zapomniałam. Dłuższy już czas nie gościł u nas w domu. Aż przyszedł taki dzień, kiedy musiałam znaleźć jakiś ciekawy sposób na przyrządzenie zalegających w lodówce pieczarek. I automatycznie wpadła mi do głowy ta dawno niewykorzystywana receptura.
Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
- 1kg pieczarek
- 3-4 cebule
- 3 duże marchewki
- 0,5kg fasolki szparagowej lub papryki
- koncentrat pomidorowy
- keczup
- sól, pieprz, papryka słodka
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na odrobinie oliwy, następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.
Pieczarki pokroić w kostkę lub plastry, obsmażyć na odrobinie oliwy i dodać do gotującego się mięsa. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na złoty kolor i także dołożyć do mięsa. Marchewkę startą na grubych oczkach poddusić na patelni i dodać do garnka.
Fasolę szparagową ugotować w osolonej wodzie i dodać do gulaszu.
Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do gulaszu.
Całość gotować jeszcze ok 10min, doprawić solą, pieprzem i papryką. Pod koniec gotowania dodać do smaku koncentrat pomidorowy i keczup.
Przepis można modyfikować poprzez dodanie papryki i fasolki szparagowej naprzemiennie. Ja zazwyczaj dodaję trochę tego i tego, jednak nie jest to wymóg. Można postawić tylko i wyłącznie na paprykę, jeśli ktoś woli, można dodać tylko fasolkę szparagową. W każdej wersji gulasz jest tak samo pyszny!!!
Smacznego.
U mnie wczoraj był na obiad, jednak dodaje z warzyw tylko pieczarki:-)
OdpowiedzUsuńTo też pewnie bardzo smaczny sposób. Sama chyba muszę któregoś dnia spróbować.
UsuńAle mi smaka narobiłaś :D Musi być pyszny!! :))
OdpowiedzUsuńJa osobiście go uwielbiam. A i domownicy są zadowoleni
UsuńMój facet byłby zachwycony daniem. Ja mięsa nie jem, więc u mnie tylko gulasz w wersji bezmiesnej :D
OdpowiedzUsuńBez mięsa także musi być pyszny(chociaż my należymy do mięsożerców)
UsuńMistrzynią gulaszu jest w naszej rodzinie moja mama, ale może wkrótce pokuszę się wypróbowanie Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMamy już tak mają, że gotują najlepiej i najsmaczniej. U mnie też tak jest. A gulasz jest z zeszytu mojej mamy właśnie.
Usuń