Pączki z serka homogenizowanego
Kto nie lubi słodkości? Na pewno jest Was niewielu. Ja osobiście znam tylko jedną taką osobę, oczywiście w ramach wyjątku od reguły.
Na nasze łasuchowe nieszczęście, przygotowanie pysznych deserów zazwyczaj wymaga czasu. Jednak nie tym razem. Chcę Wam zaprezentować przepyszne pączusie, które zrobicie dosłownie w chwilkę. Ze względu na swój smak równie szybko znikają z talerza. Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie serka homogenizowanego (140-150g)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Serek wymieszać z jajkami na gładką masę, dodać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Ciasto kłaść małą łyżeczką namoczoną w tłuszczu na rozgrzany olej. Smażyć aż się zarumieni z obu stron. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Podczas smażenia należy uważać, aby olej nie był za gorący. Może to spowodować, że pączki szybko się z wierzchu zarumienią a środek pozostanie półpłynny. Dodatkowo przy zbyt wysokiej temperaturze pączki mogą po prostu pękać.
W ostatnim czasie te niesamowite pyszności robię z podwójnej porcji składników. Po prostu nie ma sensu się rozdrabniać, ponieważ znikają szybciej niż nadążam je smażyć. A tak to istnieje choć szansa na to, że i mi się uda ich spróbować.
Chwilka pracy, ogólnodostępne składniki i świetny deser gotowy!!!
Przepis jak znalazła tym bardziej, że lada dzień będzie tłusty czwartek. Pączki mimo filuternych rozmiarów prezentują się smacznie. Musze wypróbować Twój przepis bo takich pączków jeszcze nie jadłam i czas najwyższy to zmienić :)
OdpowiedzUsuń